rok: 2018
autorzy: agnieszka wyrwas, krzysiek stępień
projekt: 2016
realizacja: 2017 - 2018
inwestor: prywatny
lokalizacja: bytom
Adaptowane poddasze znajduje się w niemal 100 letniej kamienicy, zlokalizowanej w ścisłym centrum Bytomia. Kamienica została wzniesiona w 1922 roku, wg projektu śląskiego mistrza budowlanego Felixa Wieczorka. Według pierwotnego założenia projektowego, poddasze służyło jako pomieszczenia mieszkalne dla służby oraz pralnia z suszarnią.
Adaptowana przestrzeń składała się z 2 stref (attyki, która kiedyś pełniła funkcję mieszkalną) i części strychowej (łącznie około 50% powierzchni całego poddasza kamienicy).

W momencie rozpoczęcia prac całość stanowiła nieużytkową część wspólną, która wymagała uzyskania pozwoleń i przekształcenia w lokal mieszkalny.  Wszelkie zabudowy i elementy wyposażenia mieszkania, zostały zaprojektowane przez nas już na etapie planowania funkcji. Zależało nam na tym, żeby wykorzystać maksymalnie potencjał skosów i przestrzeni. 
Wszechobecna biel w postaci białych ścian i białej posadzki z żywicy poliuretanowej, to zabieg projektowy mający na celu wyeksponowanie odrestaurowanych elementów konstrukcji. Biel stała się tutaj również idealnym tłem do mocnych akcentów w postaci monolitycznych, minimalistycznych zabudów ze sklejki i koloru, który rozlewa się w strefie komunikacyjnej stając się łącznikiem pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami. 

W strefie dziennej pierwsze skrzypce grają schody, które poza funkcją komunikacyjną pełnią także rolę regału.. i stanowiska nadzorczego dla kotów :) Zabudowa została wykonana z wodoodpornej, lakierowanej sklejki brzozowej. Sklejka pięknie ociepla białe, minimalistyczne wnętrze.. a schody dzięki swej prostej, monolitycznej formie stanowią mocny akcent całej kompozycji.
W ramach ciekawostki.. krótka fotorelacja ilustrująca efekt prac - strefa strychowa w stanie przed i po remoncie.
Back to Top