rok: 2018
autorzy: krzysiek stępień, maciej małek
koncepcja: 2015
projekt budowlany: 2015
realizacja: 2016 - 2018
inwestor: prywatny
Dom dwukondygnacyjny w stylu „nowoczesnej stodoły” z dachem dwuspadowym i odrębnym garażem. Od początku procesu projektowania ideą było stworzenie prostej, monolitycznej bryły oszczędnej w formie, a jednocześnie ciepłej i efektownej w odbiorze. 
Elewacja budynku została obłożona modrzewiem syberyjskim, dach pokryty blachą "w rąbek". Wszystkie rynny i rury spustowe zostały pogrążone w elewacji, aby nadać zdecydowaną i minimalistyczną formę. Funkcjonalnie dom podzielono na dwie strefy: dzienną w parterze (z zapleczem technicznym usytuowanym od strony wejścia) i nocną na piętrze. Obie strefy przenikają się ze sobą poprzez sypialnię otwartą na salon.Od północy budynek jest zamknięty. Otwiera się tarasem z podcieniem od południowej strony na ogród doświetlając przy tym przestronną strefę dzienną, która z założenia stała się sercem domu 
Back to Top